Hlavní

Den Michaela Cunninghama

18.03.2024| redakce

Den Michaela Cunninghama

Michael Cunningham je jedním z nejuznávanějších amerických spisovatelů současnosti a svým nejnovějším románem Den (Day, 2023, 4th Estate) znovu umocnil tento zasloužený titul. Den je jedna z knih reflektující období nedávné pandemie, která v letech 2020 a 2021 výrazně zasáhla do lidských životů.

celý článek


Básně

23.01.2024 | redakce

Lidia Gălăbova: Duše Zlatého města

 

Děkuji každému rozbřesku i každému soumraku, jež mne s neochvějnou silou vždy přesvědčí uvěřit, že láska a dobro naší lidské rasy jsou natolik veliké a silné, aby ji dokázaly uchránit před sebou samou.

 

  

Duše Zlatého města

  

  

Když ses přestala ztrácet.

Když jsi přestala hledat.

Když jsi přijala všechny neznámé osoby za své blízké.

Když tě nepřestalo překvapovat,

že budovy jsou pokaždé nové,

odhalíš-li dosud netušený

detail nebo perspektivu.

Když jsi přijala jeho temnou krásu

A těšila se z krátkého slunce

rozkvetlé magnólie…

Když jsi naslouchala varhanám v jednom z chrámů

A nacházelas Boha ve všem vůkol.

Když jsi nasála vzduch

A vítr od Vltavy tebou projel až do morku kostí.

Když jsi vlastní slzy proměnila v smích…

Když ses probouzela třepotem holubích perutí,

který ti připomínal křídla andělská…

Když ses zahleděla k obzoru,

Jenž se rozplýval v osluněných mračnech, 

rozevírajících k objetí nebesa jako náruč,

až tehdy tě město přijalo jako svou součást.

Teprve tehdy jsi poznala duši Zlatého města…

 

 

Samé dívání ve snách scházení

ale oči zůstávají zavřené

 

chtějí se spustit vrhnout pustit

do temné hudby v rytmu rytmů

a tma aaaaajako při automatickém psaní to jeeeee

a

snásnááá snáz si hraje na bláznivou

než aby vysvětlovala proč jsou velké věci snadné

a ty malé těžké a proč to neplatí naopak

a kruh se otevírá

odkud začít

vypráví se jeden...

celý článek


Recenze

Lali Tsipi Michaeli

13.02.2024

Křehkost intimity. Současná izraelská sbírka Mešuge dům

Barbora Mlchová. Mešuge dům Lali Michaeli patří mezi nejzajímavější sbírky, které u nás letos vyšly. Pečlivě komponovaný celek vyniká metaforikou domu, se kterým je mluvčí básní spjata jako tělo s duší, či dynamikou vztahu ženy a muže, který se s povahou domu prostupuje.

celý článek

Lali Tsipi MichaeliFelice Bauer a Franz KafkaIan McEwan: Stroje jako já


Aktuální

  • 14.03.2024 | redakce

    Kafka – kruh otázek bez odpovědí

    Svět si v letošním roce připomíná 100 let od úmrtí spisovatele Franze Kafky. „Žádný spisovatel naší doby, a patrně žádný od dob Shakespeara, nebyl tak široce a podrobně interpretován a škatulkován. Jean-Paul Sartre jej prohlašoval za existencialistu, Camus jej považoval za absurdistu, jeho celoživotní přítel a vydavatel Max Brod přesvědčil několik generací badatelů, že jeho podobenství bylo součástí spletitého hledání nedosažitelného Boha,“ píše David Zane Mairowitz, který společně se slavným autorem amerického undergroundového komiksu Robertem Crumbem vytvořili v roce 1994 ojedinělé dílo, legendární kreslený seriál Kafka (v české verzi vydalo Nakladatelsví Portál v roce 2004).  

  • 05.11.2023 | redakce

    V různosti je síla

    Nakladatelství Academia přichází se zajímavou publikací, která mapuje dvě exilová nakladatelství Sixty-Eight Publishers a Index. Autor knihy Michal Přibáň se zajímal o posrpnové období Indexu sídlícího v Kolíně nad Rýnem, a Sixty-Eight Publishers, působícího v Torontu.

  • 24.10.2023 | redakce

    Frankfurt a Adania Shibli

    Před dvěma dny, 22. října 2023, skončil knižní veletrh ve Frankfurtu nad Mohanem. „Frankfurt“ není jen prezentací nově vydaných knih, místem otevírání dveří novým možnostem – kontakty, inspirace, licenční smlouvy – nebo platformou pro malé národní literatury. „Frankfurt“ spojuje lidi, hovoří o klimatických změnách lidských právech, genderové diverzitě, feminismu, strukturálnímu rasismu a o principu naděje. Ta naděje v letošním roce však selhala, kdy jedné z nejvýznamnějších světových autorek, Adanii Shibli, narozené v Palestině, nebylo umožněno vystoupit. Měla převzít výroční cenu udělovanou spisovatelkám z Afriky, Asie, Latinské Ameriky a arabského světa. 

  • 20.10.2023 | redakce

    Státní cenu za literaturu získal Jiří Kratochvil

    Spisovatel Jiří Kratochvil je označován za představitele post moderny a on sám se takovému označení nebrání. Osobitou poetikou se vyznačuje již jeho prvotina Medvědí román (1990). Autor za svou tvorbu již obdržel mnohá literární ocenění např. Cenu Karla Čapka (1998), Cenu Jaroslava Seiferta (1999). A od včerejšího dne se přidává také Státní cena za literaturu, která byla spisovateli udělena za jeho povídkový soubor Škrtiči bohyně Kálí (Nakladatelství Druhé město, 2022).   

  • 17.10.2023 | redakce

    Třikrát z nakladatelství Čech a Moravy

    Nakladatelství Host přichází s titulem Století na vlnách Markéty Hejkalové, poutavý fiktivní příběh na pozadí skutečných finsko-českých vztahů. Vydání titulu uvádí spisovatelka Alena Mornštajnová těmito slovy: „Málokdo dokáže psát tak čtivě a zajímavě jako Markéta Hejkalová. Ve své nové knize nás vezme do naší minulosti způsobem, který není v knihách obvyklý a přiblíží nám mimo jiné i skutečné události a velké postavy z historie Finska – země, o níž stále ještě nevíme tolik, kolik by si zasloužila.“ 

  • 01.04.2023 | Josef Brož

    Kunderova Střední Evropa v nových kleštích

      Dlouhou dobu se zdálo, že Střední Evropa je mrtvá. Nyní to vypadá, že přichází znovu k sobě, křehká, znovuzrozená, pouze má po porodu jakýsi nový háv.   Ne, nemůže za to pouze Milan Kundera, který o ní kdysi psal. Tato Evropa, oblečená do sytých barev: modré a žluté, zdá se nyní ovládat ducha i mysl, i mnohé patricijské domy.   Evropa celá se po tomto porodu ocitla sama v nových kleštích.